Udgivet i Skriv en kommentar

Hvordan smager man vin?

Hvordan smager man vin, tænker du måske? Det kan også være, at du allerede har taget skridtet videre, og fundet din helt egen måde, at smage vin på? En måde som virker for dig. Og det er egentlig budskabet i dette indlæg. I sidste ende er det vigtigste nemlig, at din metode virker for dig.

Er du ikke der endnu, har vi fundet en god artikel fra Halliday Wine Companion, som beskriver hvordan man smager vin. Her kan du læse essensen fra artiklen, og forhåbentlig blive inspireret til at søge mere viden, og grave dybere i et meget spændende emne.

5 gode råd

Forfatteren til artiklen fra Halliday Wine Companion har fået en vinsnak med sommelier, forfatter og vindommer Matt Dunne, som har mere end to årtiers erfaring med vin. Matt Dunne har disse fem gode råd til hvordan man smager vin, nogle råd som du måske kan finde inspiration i.

1: Lugt og smag

Ja, man lugter til vinen og man smager vinen, men først vurderer man vinen visuelt. Så start med det basale: 1) kig på vinen; 2) fornem aromaerne; 3) smag vinen. Og når du smager på vinen, må du gerne tage en god mundfuld og køre vinen rundt i munden, så alle smagsreceptorerne aktiveres. Husk at sug luft ind samtidig.

2: BLIK

Vurder vinen ved hjælp af BLIK Balance, Længde, Intensitet, Komplesitet.

Balance: Er vinen i balance? Går de forskellige elementer på i en højere enhed, eller stikker nogle af dem af?
Længde: Hvor længe kan du smage vinen efter du har drukket den eller spyttet den ud?
Intensitet: Hvor hurtigt fornemmer du aromaerne, når du lugter til og smager på vinen?
Kompleksitet: Har vinen et mix af primære, sekundære og tertiære karakteristika?

3: Kend dine druer

Har du en foretrukken druesort? Eller måske et par stykker? Så sørg for, at du kender de basale karakteristika på den eller de druer du kan lide, og vurder om vinen repræsenterer druesorten godt eller mindre godt.

4: Vælg et godt glas

Når de skal smage vin, så skal udstyret være i orden. Sørg for, at dit smageglas er godt, og du er komfortabel med det. Du får ikke en god oplevelse ved for eksempel at smage vin i et champagneglas i stedet for et vinglas. De forskellige glastyper er udformet for at give den bedste oplevelse af netop den vin, det er lavet til at indeholde.

5: Vær klar og forberedt

Vinsmagning handler ikke kun om vin. Mange andre faktorer spiller også ind, såsom hvem du er sammen med, hvor I smager vinene henne, spiser I mad til osv. Vores smag og vores smagsløg er forskellige, så din mening kan være ligeså god som min, selvom de er forskellige. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvad der er vigtigt, når du smager vin, og hvilke faktorer du vil bedømme en vin ud fra.

Referencer

Artiklen om Matt Dunne kan læses på originalsprog (engelsk) her:

https://www.winecompanion.com.au/articles/news/a-sommeliers-guide-to-tasting-wine

Forstå smagenoter og lær at tage dine egne:

https://www.winecompanion.com.au/resources/wine-tasting/understanding-wine-tasting-notes-and-how-to-write-your-own