Leconfield og Richard Hamilton Wines

Oktober 2006: Pionerer i klassisk elegance og tradition.

Dr. Richard Hamilton og hans danskfødte kone Jette er de stolte ejere af to vinhuse, nemlig Richard Hamilton Wines i McLaren Vale og Leconfield i Coonawarra, begge i delstaten South Australia. Hamilton familien har beskæftiget sig med vindyrkning og –fremstilling i omkring 160 år. De har på mange måde været pionerer i den australske vinindustri. Flere af deres opfindelser har banet vejen for den moderne australske vinfremstilling med blandt andet temperaturkontrol og kølingsteknikker.

Historien begynder i 1837, hvor den første Richard Hamilton ankommer som pioner medbringende vinstokke fra Sydafrika. Dem planter han i Adelaide Plains på en lille jordparcel, som han har fået tildelt. Dengang var det et vildnis, og jorden skulle ryddes lidt efter lidt. Disse vinstokke danner grundlaget for udviklingen af Hamilton Wines. Nogle af de gamle vinstokke eksisterer stadig og leverer meget flotte druer af shiraz og grenache omend i en begrænset mængde.

Allerede i midten af 1930’erne eksperimenterede Hamilton-familien med temperaturkontrol og gæring af vinen ved lave temperaturer. Det skete i forbindelse med fremstilling af tørre, hvide vine med en frisk syre og en god frugt. Denne metode var starten på udviklingen af kølingsteknikker i vinfremstillingen, som hurtigt blev populære i Australien, og danner grundlaget for de moderne australske hvide vine på et meget tidligt tidspunkt i historien. Både i marken og i vinkældrene var Australien langt forud for de gamle europæiske vinlande.

Det går godt for Hamilton-slægten, som i tidens løb opnår mange udmærkelser og medaljer for deres arbejde i vinmarkerne. De finder nogle egnede steder til vindyrkning i McLaren Vale, der har et klima, som på flere måder minder om Ribera del Duero i Spanien med nogle fantastiske jordbundsforhold plus kølige luftstrømme fra havet. I 1972 slår den nuværende Dr. Richard Hamilton sig ned og lærer at lave vin med hjælp fra sin far, onkel Sydney og en fransk winemaker. Resultatet er overbevisende og Dr. Richard Hamilton får en række priser for sine vine.

I 1974 grundlagde en anden af Hamilton-familiens medlemmer, ”onkel” Sydney Hamilton i en alder af 76 år, Leconfield Estate i Coonawarra regionen i den sydlige del af South Australia. Det var en gammel drøm, som blev realiseret, og vinhuset blev opkaldt til minde om en Lord Leconfield i England, der var en af Hamilton slægtens forfædre. Vinmarkerne i Coonawarra har nogle helt unikke jordbundsforhold. Klimaet er på grund af den sydlige beliggenhed køligere end i den nordlige del af South Australia, og beliggenheden tæt ved havet giver en ekstra svalende effekt. Leconfield Estate i Coonawarra overtages af nevøen Dr. Richard Hamilton, da onkel Sydney trækker sig tilbage i 1981 efter at have bragt 65 vinhøste til verden.

I dag råder Leconfield over 43,5 hektar vinmarker, og Hamilton Wines har 66 hektar. I alt fremstiller Hamilton-familien omkring 912.000 flasker vin årligt.

Richard Hamilton Wines i McLaren Vale ligger cirka 45 km fra Adelaide, som er hovedstaden i delstaten South Australia, mens afstanden til Leconfield Estate i Coonawarra er på omkring 400 km i sydlig retning svarende til mellem fire og fem timers kørsel.

Leconfields Cabernet Sauvignon hører til en af Australiens berømte vine. Hamilton og Leconfield har altid været eksponenter for en ekstrem elegant stil med meget balancerede vine, som har gjort Hamilton-familiens vine meget anerkendte. Det er moderne vine, som siden starten har holdt en lettere og mere europæisk stil samtidig med, at de respektive vinregioners særpræg kommer smukt frem hos henholdsvis Hamilton i McLaren Vale og Leconfield i Coonawarra. Alkoholprocenten i vinene ligger generelt på mellem 12 og 13,5 procent, kun nogle få produkter, til eksempel shiraz-vinene, har et lidt højere indhold. Det mærkes imidlertid ikke i smagen.

Leconfield Old Vines Riesling
En velduftende, frisk og spændstig vin med en flot druekarakter. Den har en fin syre og mineralske toner med lidt citrus i eftersmagen. Alkoholprocenten er på 12, og der er intensitet i denne klassiske hvidvin. Den er velsmagende også et par dage efter, at flasken er trukket op.

Richard Hamilton Almond Grove Chardonnay
En klassisk chardonnay med et klart fadpræg og en intens frugt med letristede nøddekerner i den fyldige eftersmag. Den indeholder kun 13 % alkohol. Vinen fremstår lidt ung, og kan godt tåle at gemmes et årstid yderligere for at få fadsmagen mere integreret. Den er stadig velsmagende et par dage efter, at flasken er trukket op.

Leconfield Cabernet Sauvignon
En flot duft slår op af glasset i denne runde vin, som har en blød frugtsmag og en indsmigrende krop. Efter nogen tid i glasset træder garvesyren pikant frem og virker forfriskende. En flot vin til klassiske stegeretter. Vinen er fin at drikke i dag, men kan godt tåle et par års henlæggelse. Den er dejlig også nydt på andendagen efter, at flasken er trukket op.

Leconfield Cabernet Sauvignon
Et lækkert glas med en spændstig og ungdommelig druekarakter. Frugten er dæmpet og balancerer fint med en let peberfrugtagtig syre. I eftersmagen er der lidt bid af garvesyre eller fad, som kommer frem. Vinen kan med held gemmes et par år eller tre.

Leconfield Shiraz
En velduftende vin med en letkrydret engelsk lakrids i eftersmagen. Den er elegant med en frisk og behagelig finesse, intens uden at være anmassende og en god mellemfyldig krop. En utrolig lækker shirazvin med klasse og stil. Den er dejlig at drikke nu og holder sig fint et par dage efter, at flasken er trukket op. En flot vin til prisen.

Leconfield Petit Verdot
Druesorten, som normalt tilsættes i mikroskopiske mængder i mange røde Bordeauxvine, stortrives “down under” og giver her nogle spændende vine, når den bruges solo. Der er en let ”amarone-agtig” frugtsødme med en snert friskhed, som kommer frem til sidst i eftersmagen. Denne vin er dejlig også på andendagen efter, at flasken er trukket op. Flot til vildt og krydrede stegeretter.

Synergy Shiraz
En venlig og imødekommende vin, som er en god repræsentant for en ny generation australske shirazvine. Den er velduftende, rar og rund med en letkrydret og balanceret druekarakter i eftersmagen. Den er fin andendagen efter, at flasken er trukket op. Det er et superglas til prisen. Den er meget anvendelig til såvel det danske hverdags- som festkøkken.

Richard Hamilton Gumprs’ Shiraz
Denne vin er lavet med en ”Rhone Isolate Syrah” gærkultur, og det giver dens helt unikke karakter. Vinstokkenes alder går fra mellem 10 til 100 år, og vinen har lagret 15 måneder på en blanding af franske og amerikanske fade. Den har en let grønlig syre med lidt blommet frugt og lidt cedertræ i eftersmagen.

Richard Hamilton Hut Block Cabernet Sauvignon
Vinen opleves som lidt lukket og kræver dekantering. Der er en god syre, tobak og cedertræ i eftersmagen. Den bør gemmes i nogle år, eller dekanteres et par timer. En velstruktureret vin, men stadig lidt for ung.

Richard Hamilton Lot 148 Merlot
De aktuelle merlotplanter er 28 år gamle. Vinen har lagret cirka 15 måneder i en blanding af franske og amerikanske egefade, henholdsvis nye og et år gamle. Det er en drikkemoden vin, behagelig med en blød ren frugt, der minder om røde bær. Eftersmagen har en diskret snert mandelbitterhed. Denne merlot-vin har sin egen australske identitet og må ikke sammenlignes med dens franske slægtninge. Den er anvendelig til klassisk gastronomi.

Richard Hamilton Coltron’s SGM
Blandingen af druesorterne Shiraz og Grenache har været kendt i McLaren Vale som en specialitet langt tilbage i historien. Her har producenten føjet endnu en druesort til, nemlig Mourvedre. Vinen har lagret i store franske og amerikanske egefade af nyere og ældre dato. Efter 16 måneders lagring er den tappet på flaske. Det er en saftig vin med duft og smag af kirsebær. Frugtsyre og en snert fadpræg giver et forfriskende pust til smagsløgene. En dejlig, drikkeklar og meget anvendelig vin. Et rigtig godt køb til prisen.
Arnakke Vinimport | CVR: 10202140 | Maglestenen 25, Arnakke, 4390 Vipperød  | Tlf.: +45 59 18 25 25